Dünyanın 99 ölkəsindədə entomofaj yəni həşaratla qidalanma vardır. Belə çıxır ki yer üzünün başqa yerlərindəki insanlar yemək məsələsində bizdən çox daha avantüristdilər.
Həşarat yemək qısa bir müddət içində "çılğın bir ideya" olmaqdan çıxıb bir vərdiş halına gələcəkmi?
Yeməkdə son zamanların ən populyar meyllik həşəratlar! Eşitmisiniz? Doğrudur. İki il əvvəl Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) yemək həşərat hesabatının dərhal sonra hamı kimi bizdə həşəratların hamımızın qurtuluşu ola biləcəyini düşünməyə başlamışıq. Ondan əvvəl, 2010-cu ildə isə Hollandiyalı entomoloq Marcel Diye entomofaj (böcək yemə mənasına gələn dəbdəbəli söz) məsələsini gələcəyin xilaskarı olacağını söyləmişdir. Ətrafınıza baxın. Qızarmış tarakan yeyən birivarmı? Zənn etmirəm. Həşarat yemə məsələsində ziddiyyət içindəyəm. Əcayib şeylər mədəmin bulandırdığını etiraf etməliyəm.Əslində yediyimiz hər şeydə az miqdarda olsada həşərat vardır. Orta hesabla bir insan başqa qidalarda gizlənmiş , çox kiçik həşaratları bilmədən yeyir. Bu təxminən il ərzində bir kiloqrama qədərdir. Düşünürsünüzmü, 1 kiloqram böcək yeyirmişik... Dünyanın 99 ölkəsindədə entomofaj yəni həşaratla qidalanma vardır. Belə çıxır ki yer üzünün başqa yerlərindəki insanlar yemək məsələsində bizdən çox daha avantüristdilər.
Pekindəki bir bazarda avantürist müştərilər üçün əqrəb, dəniz ulduzları, dəniz atı
və ipekböceyi satan səyyar satıcı.
İyrənmə, entomofajın yemək deyil də "qəribə ərzaq" kimi görülməsində mühüm bir amildir. Hər nə qədər iyrənmək universal bir hiss olsa da, bu hissi sosial çağrışlarla öyrəndiyimizi qeyd etməliyəm. Çürümüş balıq əti bizə dəhşətli gəlir amma ətirli çürümüş süd bizə eyni təsir etmir. Həşəratların xatırlatdığı şeylər xeyli çoxdur.Biz onları ölümlə, çürümə və xəstəliklərlə əlaqələndiririk.Bundan başqa iyrənc şeyləri də (ifrazat və selikli qişa) düşünürük. Bunları oxuduqca bir az ürəyinizi bulandırdıq, elə deyilmi? Artan əhali ətraf mühit üzərində yaratdığı böyük təzyiq göz önünə gətirdikdə, "Görəsən bir gün böcək yeyə bilərikmi" sualından daha çox "Nə vaxt böcək yeməyə başlayacağıq" sualını daha çox gündəmə gətirir. Bəlkə də həşəratların yenidən adlandırılması lazımdır. BöcəklərəHəşaratlar daha xoş adlar qoysaq bəlkə onları qızardıb yeməyə iştahımız keçər...
Yorum Gönder